Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna (lub kawa rozpuszczalna) to napój powstały w wyniku przetworzenia ziaren kawy w postaci ziaren w wysuszony produkt. Rezultatem jest natychmiastowy proszek kawowy lub granulki. Nowoczesna kawa rozpuszczalna jest produkowana komercyjnie albo przez suszenie rozpyłowe albo liofilizację, po czym, wysuszony produkt w postaci kawy instant jest ponownie uwadniany. Kawa rozpuszczalna jest również dostępna w skoncentrowanej postaci płynnej. Kawa rozpuszczalna ma pewną przewagę nad ziarnami kawy lub mieloną kawą. Niższe koszty wysyłki dzięki znacznie niższej wadze i objętości powodują, że produkt końcowy jest tańszy. Kawa rozpuszczalna ma znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia i łatwiej ją parzyć. W rzeczywistości kawa rozpuszczalna to właśnie najłatwiejszy do przygotowania gorący napój. Proszek i granulki jednak ulegają pogorszeniu, jeśli nie są utrzymywane w stanie suchym, a kawa instant ostatecznie zepsułaby się całkowicie, gdyby pozostawała zbyt długo po otwarciu. Nabywcy bardzo dużych rozmiarów słoików z kawą instant często odkrywają, że ich zakupy były fałszywą ekonomią, jeśli produkt nie zostanie skonsumowany w rozsądnym czasie. Po otwarciu małe ilości wilgoci dostają się do słoika, a kawa rozpuszczalna zaczyna się psuć.

Instant Coffee Granules

Kawa rozpuszczalna

Historia kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna została wynaleziona i opatentowana przez Nowozelandczyka Davida Stranga w 1890 roku. Twórca sprzedał go pod nazwą „Kawa Strang’s”. Patent określił „proces suchego gorącego powietrza” jako jego cechę definiującą. Później japoński naukowiec Satori Kato, który pracował w Stanach Zjednoczonych, zwrócił uwagę na proszek kawy instant na Pan American Exposition i George Constant Louise Washington (tak, inny George Washington) wkrótce potem opracował swój własny proces w USA. do wprowadzenia na rynek w 1910 roku. Znaczący postęp w procesie rafinacji kawy został osiągnięty w 1930 roku przez firmę Nescafe, a swoją słynną markę wprowadzili na rynek w 1938 roku. W wyniku badań związanych z II Wojny Światowej, wysokopróżniową liofilizowaną kawą 1938. National Research Corporation z Massachusetts opracowała technologię wysokiej próżni do zastosowań medycznych w wojsku w czasie wojny, a kiedy wojna się skończyła, firma wykorzystała swoją wiedzę do celów pokojowych. Firma kontynuowała proces przygotowywania kawy instant. Obecnie kawa rozpuszczalna występuje w granulowanych i sproszkowanych postaciach zapakowanych w szklane słoiki, saszetki i puszki. Jeszcze niedawno dostępna stała się kawa rozpuszczalna w postaci „torebek z kawą”, podobnych do torebek z herbatą. W niektórych krajach, takich jak Korea Południowa, popularna jest kawa instant z dodatkiem cukru i śmietanki bez mleka.

Nowoczesna kawa rozpuszczalna

Podobnie jak w przypadku tradycyjnej kawy, zielona kawa ziarnista jest palona w celu uzyskania jej aromatu i smaku przed wprowadzeniem do produktu kawy instant. Ziarna są umieszczane w obrotowych cylindrach zawierających gazy, a gdy temperatura osiąga 165 stopni Celsjusza rozpoczyna się proces prażenia. Proces ten generuje trzaskający dźwięk podobny do popcornu. Butle te pracują z wydajnością od 25% do 75% i zazwyczaj trwają od 8 do 15 minut, aby zakończyć pracę. Alternatywna metoda przyjmowania mniej niż czterech minut nazywana „metodą ze złożem fluidalnym” jest czasami wykorzystywana do uzyskania końcowego produktu kawowego. Działa w niższych temperaturach, co pozwala na lepsze zachowanie smaku i aromatu w ziarnie kawy. Może to zaskoczyć czytelników, aby dowiedzieć się, że bezkofeinowa kawa rozpuszczalna polega na dekofeinizacji samej fasoli przed rozpoczęciem procesu prażenia. Ziarna wchodzą do etapu ekstrakcji, w którym są drobno zmielone za pomocą rolek nacinanych w celu zmiażdżenia ziaren, umożliwiając umieszczenie ich w roztworze z wodą. Etap ekstrakcji obejmuje wodę o temperaturze do 180 stopni dodawaną do 5-10 kolumn perkolacyjnych. Ta część procesu na drodze do końcowego produktu kawowego, koncentruje roztwór w zakresie od 15% do 30%. Czasami stosuje się dodatkowe procesy „zamrożenia” lub „odparowania próżniowego” w celu dalszego skoncentrowania cieczy. .

Suszenie sublimacyjne kawy instant za pomocą procesu sublimacji w celu usunięcia wody jest uważane za najlepszą metodę uzyskania optymalnego produktu w postaci kawy instant. Chociaż jest droższe niż suszenie rozpyłowe, liofilizacja stała się najpopularniejszą metodą stosowaną od czasu masowej produkcji kawy rozpuszczalnej w Ameryce tuż po drugiej wojnie światowej. Suszenie przez wymrażanie daje lepszy wynik. Suszenie rozpyłowe generuje cząstki kawy instant, które mogą być zbyt drobne, aby mogły być używane przez konsumenta i muszą być dalej skondensowane z parą w wieżach podobnych do suszarek rozpryskowych lub alternatywnie poddane procesowi zwanemu „aglomeracją taśmy” w celu wytworzenia cząstek kawy o natychmiastowej konsystencji. rozmiar.

Zamrażać suszarkę

instant Liofilizator kawy

Zdrowie i kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna ma zwykle zawartość kofeiny około połowy obecnej w tej samej objętości tradycyjnie parzonej kawy tego samego rodzaju. Poziomy przeciwutleniacza (polifenoli) obecne w kawie instant są znacznie bliższe poziomowi kawy produkowanej bezpośrednio z palonych ziaren. Ogólnie oznacza to, że kawa rozpuszczalna może być zdrowsza. Ponadto uważa się, że kawa rozpuszczalna jest tak samo skuteczna, jak parzona kawa parzona w zmniejszaniu ryzyka cukrzycy typu 2. W pewnym momencie były nieudowodnione przypadki kawy rozpuszczalnej, które przyczyniły się do raka pęcherza u kobiet, ale obecny pogląd jest taki, że kawa rozpuszczalna nie przedstawia takiego ryzyka. Wydaje się, że wczesne badania nie pozwoliły zidentyfikować ryzyka raka pęcherza moczowego już obecnym w grupach badanych kobiet. Sugestia, że ​​kawa rozpuszczalna mogła być powiązana z rakiem pęcherza, powinna była zostać zdyskontowana od samego początku. Żadne wyjaśnienie na przykład nigdy nie było tak zaawansowane, że tylko kobiety, a nie mężczyźni, powinni być tak dotknięci i badania były słabo prowadzone. Nowoczesne badania są bardziej niezawodne, a kawa instant otrzymała czysty rachunek za zdrowie.

Niedawno jednak pojawił się kolejny niewytłumaczalny (choć niekoniecznie poważny) efekt fizjologiczny związany z kawą rozpuszczalną. Jeśli kawa rozpuszczalna zostanie skonsumowana podczas lub po 1 godzinie po posiłku, ciało wydaje się wchłaniać mniej żelaza. Jednak jeśli kawa zostanie spożyta 1 godzinę przed posiłkiem, nie odnotowuje się spadku. Na pierwszy rzut oka może to powodować problem niedoboru żelaza u osób, które spożywały kawę rozpuszczalną w trakcie lub po każdym posiłku. Jednak wydaje się, że nie ma zbyt wiele informacji na temat zgłaszanego niedoboru żelaza wśród osób pijących kawę. Może być tak, że w jedzeniu, które jemy, jest więcej niż wystarczająca ilość żelaza, aby przezwyciężyć ten efekt. Żaden z lekarzy nie sugeruje w tej chwili, że osoby powinny powstrzymywać się od picia kawy rozpuszczalnej wyłącznie z powodu niedoboru żelaza. Z innej i szczęśliwszej notatki nie zidentyfikowano żadnych skutków związanych z ludzkim rozrodczeniem związanych z piciem rozpuszczalnej kawy, chociaż istnieją pewne sugestie, że zwapnienie kości może być opóźnione, gdy konsumuje się wyjątkowo duże ilości kawy instant. Chemiczny „akryloamid” występuje zarówno w kawie instant, jak i parzonej, ale ten sam związek chemiczny jest również szeroko obecny w wielu innych produktach spożywczych. Uważa się, że akryloamid ma różne teoretyczne zagrożenia dla zdrowia, ale żaden z nich nie jest uważany za znaczący problem pod względem natychmiastowego picia kawy.

Niezwykłe zastosowania do kawy instant

Kawa rozpuszczalna ma niewiele zastosowań w domu, innych niż do picia, chociaż niektórzy używają go w kraju jako prowizoryczny barwnik do różnych celów. Kawa rozpuszczalna jest jednak jednym ze składników czarno-białego wywoływacza fotograficznego o nazwie „Caffenol C”. Eksperymenty wykazały, że niższe marki jakości są lepsze w tym celu niż te o wysokiej jakości.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz